MARDİN’DE EL SANATLARI

Diller ve Dinler Tarihi Mardin’in El Sanatları

Tarihi ve Kültürüyle Ülkemizin en güzel şehirlerinden Mardin el sanatları ile oldukça zengin bir kültüre sahiptir.

Kentin mimari dokusunu belirleyen, Mardin ve Midyat’taki taş ocaklarında işlenen taşlar dünyada büyük bir ilgi görmektedir. Bu güzel mimari eserler Avrupa’da kiliselerin yapımında kente büyük bir iş imkanı sağlıyor.

Ayrıca Ülkemizin çoğu ilçesinde bu tarihi dokuya ait saat kuleleri, kemerler,çeşmeler yer alıyor. Geleceğin meslekleri arasında güzel yer edinen Mardin Taş Ustalarını ve eserlerini ziyaret etmeyi unutmayınız.

Eski Mardinin dar sokaklarında ulaşım genelde at, katır ve eşekle yapıldığıiçin  Semercilik de,gelişmiş el sanatları arasında yer alır.Bunların yanı sıra ahşap işçiliği, demircilik, bakırcılık, kalaycılık, iğne oyası,Mardin el nakışı, tohum iğnesi, yorgancılık, oyacılık, boyacılık (sibbeğ), dericilik (dabbağ, sabunculuk, dokumacılık, keçecilik, kakmacılık, sedef işlemeciliği gibi yöreye has el sanatları eski çağlardan beri süre gelen el sanatları arasındadır.

Çömlekçiliğin yapılan kazılardan M.Ö. 5000-4000 yıllarına kadar dayanmakta olduğu tarihçiler tarafından tespit edilmiştir. Mardin’de  çömlekçilik sanatı kendine has hususiyet ve özellikleriyle kendini belli etmiştir. Ülkede çoğu yemek odunlu fırınlarda çömlek te pişer. Doğal yaşamın tüm olanaklarını kullanan Mardin halkı genelde her alanda çömlekten tepsi bardak tas kullanmaktadır.

Bir Sonraki yazımızda Mardin’inin Telkari sanatı hakkında bilgi vereceğiz.

Ülkemizde gümüşün anavatanı olarak anılan Mardin/Midyat’taki el sanatları gümüş ürünlerinin tanıtımını yapacağız.

Fotoğraflar Mardin Belediyesinin Sayfasından Alınmıştır.

Bu Yazıya Emoji ile Tepki Ver

0
0
0
0
0
0
0
0
0

Makale Hakkında Yorum Yapın!

Bir cevap yazın

Makale Hakkında Yapılan Yorumlar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.