Halk Sultan Şeyhmus için Hizmet Bekliyor

Merkez ilçe olan Artuklu’ya bağlı Sultan Şeyhmus Türbesi her yıl gibi bu yılda ziyaretçilerin akınına uğradı. Fakat bu alanda dinlenmek ve piknik yapmak isteyen halk yetersiz hizmetten yakınıyor.

  merkeze yaklaşık olarak 90 kilometre uzaklıkta olan Sultan Seyhmus’a giden ziyaretçiler burada bir çevre düzenlemesi ve piknik alanı istiyor.

Yoğun ziyaretçi akınına uğrayan bu yerde özel işletmeler hizmet vermektedir. Bu işletmeler buraya hizmet noktasında eksik kalmaktadır.

Ziyaretçiler alanda  piknik yapımına uygun dinlenme alanlarının yapılması için  yetkililerden talep ediyor.

SULTAN ŞEYHMUS HZ. İLE İLGİLİ BİR RİVAYET

Onbirinci yüzyıldayız. Şam’dan Mardin’e bir müftü tayin edilir. Bir rivayete göre Şeyh Abdülkadir Geylani’nin en önemli öğrencilerinden. Vakur kişiliği, üstün ahlâkı, onu başkalarından ayrı kılıyor. Bir gün şehri ve şehirlileri yakından tanımak amacıyla ‘İnek Çarşısı’na iniyor. Kendi alemine dalmış halde ağır ağır yürürken, gözü bir kasap dükkanına takılıyor. Terazinin altına gizlice iliştirilmiş ve ancak dikkatle bakıldığında farkedilebilen birkaç yüz gram ağırlığındaki et parçası dikkatini çekiyor. Kasaba ‘Bu nedir?” diye sorduğunda, “Sana ne? Başka işin mi yok?” tarzında, hiç beklemediği bir cevap alıyor. Dahası kasap, hakaret edici bir üslupla onu dükkandan kovuyor. Elindeki asayla çengele asılı et parçasına dokunup, ‘Allah’ın izniyle, eski haline dön!’ diyor. Birden dükkanın ortasında sarı renkli bir inek beliriveriyor. Kasap, şaşkınlıktan dili tutulmuş bir halde neye uğradığını şaşırıyor. Mardin halkı bir anda bu olağanüstü olayla çalkalanıyor. Çarşı o günden sonra “İnek Çarşısı” diye anılıyor. Bugün türbesi, Diyarbakır yolu üzerindeki Sultanköy’de bulunan (Mardin’den yaklaşık 15-20 kilometre uzakta) Sultanşeyhmus’la ilgili anlatılan bir başka olay da şu: Mardin’de büyük bir yangın çıkıyor. Olay, Sultanşeyhmus’a iletildiğinde, gelenlere bastonunu verir ve der ki: “Bastonumu alevlerin içine atın!” Bastonun ateşe atılmasıyla birlikte yangın sönmeye başlar. ..

 

Bu Yazıya Emoji ile Tepki Ver

0
0
0
0
0
0
0
0
0

Makale Hakkında Yorum Yapın!

Bir cevap yazın

Makale Hakkında Yapılan Yorumlar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.